• 2 kg făină (8 căni de 250 ml)
  • 4 căni de tărățe
  • 50 gr drojdie
  • 1lingură sare,

Ingredientele sânt pentru 4 porțiuni, coapte în tăvi de cozonac.

Într-un castronel, se pune drojdia cu 3 linguri de făină,1 lingură de miere, putină apă, se amestecă până se omogenizează să capete consistența unei smăntăni groase. Se lasă la crescut, până se dublează volumul.  Într-un vas mare în care veți frămănta, se pun târățele, maiaua, sarea, 1 litru de apă caldă  se amestecă bine ingredientele,se obține o cocă consistentă, se împarte în patru măsuri, egale se pun pe o planseta presărată cu tărâțe, se ung tăvile cu ulei ,se tapeteaza cu tarate,se pune coca in ele,si se pun la dospit lăngă o sursă de caldură, acoperte aprox 30 min

După ce au crescut, se dau la cuptorul încins aprox 45-60 min; dupa 20 min de stat la cuptor, este recomandat să se întoarcă tăvile pentru o coacere uniformă, se scot, se pun în picioare într-un coș și se învelesc într-un prosop. Se poate consuma după cel puțin 5-6 ore, ideal a doua zi, și tine 4-5 zile.

Prima pâine se prepară doar cu drojdie, puteți pune 10gr în plus, După ce ați frâmăntat prima cocă, și este gata, se oprește o mână de aluat, se pune într-un borcan de sticla, se astupă, și se păstrează la rece până la urmatoarea frămăntare când se va încorpora la frămăntat, astfel după frămăntare se oprește aluat proaspat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *